
Costs of Notifying Patients and Transfer of Medical Records After receipt of a request for an 

advisory opinion relating to who bears the costs of notifying patients and transferring medical 

records when one or more physicians leave a practice, the Credentials Committee recommended 

that the Board issue the following opinions. The motion was adopted without objection.  

Question 1: When a physician who is departing a group practice requests a list of 
his or her active patients and, in lieu of providing the list, the practice elects, in 
the alternative, to send the notices itself, if there are no contractual provisions 
between the parties addressing the cost, who should bear the cost of the notices 
the practice elected to send? 
 
Response: Ala. Admin. R. 540-X-9-.10(3) states that a physician who leaves a 
medical practice “is responsible for ensuring that active patients receive 
reasonable notification” of the physician’s departure. However, when this 
responsibility is assumed by a party other than the departing physician, the 
question of who is ultimately responsible for the costs incurred is a matter of 
contract between the parties and is beyond the purview of the Board. Accordingly, 
the Board is unable to answer Question 1. 
 
Question 2: If a patient of a group practice chooses to seek treatment from a 
physician at a second practice and requests that the first practice transfer his or 
her records to the second practice, do the Board rules authorize the first practice 
to force the physician at the second practice to pay for the costs of reproducing 
and transferring the patient’s records? 
 
Response: Board rules do not authorize any person to compel another person, 
other than the actual requestor, to pay for the reproduction and transfer of 
medical records. Alabama law permits a person “required to release copies of 
medical records” to “condition the release upon payment by the requesting party of 
the reasonable costs of reproducing the medical records.” Ala. Code § 12-21-6.1(b)(1) 
(emphasis added). Similarly, Ala Admin. R. 540-X-9-.10, referencing state law, provides 
that a physician “is allowed to condition the release of copies of medical records on the 
payment by the requesting party of the reasonable costs of reproducing the record.” Ala. 
Admin. R. 540-X-9-.10(2) (emphasis added). Under both state law and Board rules, the 
requesting party is the person who may be required to pay the reasonable costs of 
reproducing and transferring a patient’s records. Board rules do not authorize a physician 
to charge another physician for the reproduction and transfer of medical records if 
the second physician has not requested the reproduction and transfer. 

Moreover, the charging of reasonable costs to the requesting party is permitted, 
but it is not required. See Ala. Code § 12-21-6.1(b)(1) (“any person . . . may condition the 
release”); Ala. Admin. R. 540-X-9-.10(2) (“a physician is allowed to condition the release” 



of medical records); American Medical Association (“AMA”) Code of Ethics Opinion 3.3.1 
(endorsing charging a “reasonable fee (if any) for the cost of transferring the record”) 
(emphasis added). Instead, physicians should give “primary consideration” to their 
ethical and professional duties when determining whether or not even to charge for the 
reproduction and transfer of records. Ala. Admin. R. 540-X-9-.10(2); AMA Code of Ethics 
Opinion 3.3.1 (stating that “physicians have an ethical obligation to manage medical 
records appropriately. This obligation encompasses . . . providing copies or transferring 
records to a third party as requested by the patient . . . when the physician leaves a 
practice.”). 

Accordingly, the health, safety, and welfare of patients must be the top priority of all physicians involved 
in the reproduction and transfer of medical records. While a physician may condition the release of 
medical records on the payment of costs by the requesting party, he or she should not permit the issue 
of costs to impair the health, safety, or welfare of any patient involved. Where a patient has requested 
the transfer of medical records to a second physician, and where the first physician has declined to 
charge the costs to the requesting patient, the Board’s rules do not authorize the transfer of costs from 
the requesting patient to any other party. 
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