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DECLARATORY RULING OF 
THE ALABAMA STATE BOARD OF MEDICAL EXAMINERS 

 

 On July 17, 2025, the Alabama State Board of Medical Examiners (“the Board”) 

considered a request submitted by Krista Szewczyk, owner of licensed hair salon doing business 

as “The Mane Spa,” (“Petitioner”) for a declaratory ruling pursuant to Ala. Code § 41-22-11 and 

Ala. Admin. Code r. 540-X-1-.10, concerning the use of red light therapy sources by non-

physicians under Ala. Admin. Code r. 540-X-11. 

FACTS PRESENTED 

 Petitioner presents the following factual background1:  

 I, [Petitioner], on behalf of the Mane Spa, a licensed salon am petitioning this Board to 

help define the rule as relates to [LED] light sources that are non-laser, non-pulsed and non-heated 

light devices. I am requesting a review of the information I have received when contacting the 

Board about whether or not as a salon with [LED] red light non-pulsed, non-laser, non-UV and 

non-heated light falls under this regulation posted. I was told that by looking at [y]our website I 

do fall under this regulation however when asked what nanometer doesn’t fall under this regulation 

the corresponding individual had no answer and asked that I petition the board for an answer. I 

will include the information I provided to her so that we are clear on nanometer of [LED] light. I 

want to state that my LED lights are non-laser, non-pulsed, non-UV and non-heated. as you can 

see below dangerous [LED] light is the 200-425 nanometer range that allows for “tanning” it 

clearly burns the skin, causes damage to the skin and potentially causes cancer. It is non-regulated. 

. . .  

 
1 A complete copy of Petitioner’s petition is attached as Attachment A. 
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It's important to note that many red light therapy devices emit light in the 600-1000nm 

range and are considered safe for various applications. Red light therapy wavelengths which lie on 

600-700nm and 800-1000nm ranges of the light spectrum are by nature non-heating. We do not

use heated [LED] lights. Our lights are adjustable from the 450-1000 range and we can control the 

strength. All of our staff are red light certified and light spectrum certified. These are non-UV 

ranges and what we use at the salon. If the use of lasers and other modalities applies to those of us 

using non-UV, non-heating and non-laser red and blue [LED] light therapy we will most likely 

have to close our business as it is a low-cost item to consumers and would not substantiate hiring 

a medical director or MD/DO to cover our spa for one service. It will also affect most gyms, salons, 

estheticians, cosmetologists, tanning salons and day spas. 

. . .  

In conclusion, I am asking the board to exclude [LED] light therapy in the range of 450-1000 

nanometer that is non-laser, non-pulsed, non-UV and non-heating from the use of lasers and other 

modalities section of law. 

QUESTIONS PRESENTED 

(1) Whether a LED red light device emitting non-pulsed, non-laser, non-UV and non-heated

light in the 450-1000 nanometer range is a laser under Ala. Admin. Code r. 540-X-11? 

(2) Whether a salon offering services utilizing such a device is performing non-laser skin

rejuvenation under Ala. Admin. Code r. 540-X-11 such that it must be used by or under the 

supervision of a person licensed to practice medicine or osteopathy in Alabama?  
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ANSWER 

(1) Any LED red light device that emits energy affecting living tissue, including skin below 

the stratum corneum layer, is considered an LLBD or laser and light/energy-based device under 

Ala. Admin. Code r. 540-X-11 if it is applied for a surgical, therapeutic, or cosmetic purpose. 

(2)  Any person or business offering the utilization of devices to revise, correct, alter, or treat 

living tissue are subject to Administrative Rule 540-X-11, Guidelines for the Use of Lasers and 

Other Modalities Affecting Living Tissue, which requires physician supervision to perform services 

utilizing said devices.  

DISCUSSION  

 The Board is charged with licensing and regulating those persons engaged in the practice 

of medicine or osteopathy in the state of Alabama. The practice of medicine or osteopathy is 

defined as: 

(1) To diagnose, treat, correct, advise, or prescribe for any human disease, ailment, injury, 

infirmity, deformity, pain, or other condition, physical or mental, real or imaginary, by any 

means or instrumentality; 

(2) To maintain an office or place of business for the purpose of doing acts described in 

subdivision (1), whether for compensation or not; 

 Ala. Code § 34-24-50. 

 Pursuant to its regulatory authority in Ala. Code § 34-24-53, the Board promulgated 

Administrative Rule 540-X-11, Guidelines for the Use of Lasers and Other Modalities Affecting 

Living Tissue. As stated in Ala. Admin. Code r. 540-X-11-.01, the “use of lasers/pulsed light 

devices, or any energy source, chemical, or other modality that affects living tissue (when referring 

to the skin, anything below the stratum corneum), whether applied for surgical, therapeutic, or 
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cosmetic purposes, is the practice of medicine.” Exemptions to this rule exist only for licensed 

chiropractors, dentists, occupational therapists, optometrists, and physical therapists acting within 

the scope of their respective practices.  

 Since the Board’s rules encompass both laser and non-laser modalities, the initial question 

of whether a LED red light device is considered a laser under the Board’s rules is irrelevant. The 

use of any modality that affects living tissue (when referring to the skin, anything below the 

stratum corneum) is considered the practice of medicine, and therefore subject to the regulation of 

the Board. Petitioner’s device is an energy source that purports to affect living tissue. Red light 

devices typically penetrate human skin past the stratum corneum and into the dermis layer. When 

used for therapeutic or cosmetic purposes as proposed by Petitioner, these LED red light devices 

fall under the definition of LLBD or laser and light/energy-based devices under Ala. Admin. Code 

r. 540-X-11-.02(4).  

 The second question presented requests further examination of Ala. Admin. Code r. 540-

X-11, specifically the category of procedures classified as “non-laser skin rejuvenation.” Ala. 

Admin. Code r. 540-X-11-.03(2)(f) describes “non-laser skin rejuvenation” procedures as those  

procedures that “use energy sources such as radiofrequency, ultrasound, infrared, and Class III 

lasers that work on heat-based targeting of skin and collagen. These procedures include any 

ultrasonic treatments, treatments for skin tightening/fat removal (including cryolipolysis and 

cryotherapy), and radiofrequency micro-needling” (emphasis added). The procedures listed in Ala. 

Admin. Code r. 540-X-11-.03(2)(f) are by no means an exhaustive list of the procedures covered 

under “non-laser skin rejuvenation.”  

All procedures that may be categorized as “non-laser skin rejuvenation” fall within the 

definition of the practice of medicine as it relates to the use of lasers and other modalities, meaning 
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that if devices are being utilized to revise, correct, alter, or treat living tissue, they will be subject 

to the regulation of Ala. Admin. Code r. 540-X-11. The categorization of devices and procedures 

allows the Board to provide specific guidance regarding the appropriate minimum number of 

procedure/device-specific training hours, a minimum number of observed procedures, a minimum 

number of supervised procedures, and a minimum number of cases under supervision for each 

category to ensure that these devices are being utilized safely and procedures are being performed 

safely. 

 If the Petitioner, either individually or through a business, is utilizing LED red light devices 

to revise, correct, alter, or treat living tissue, whether for therapeutic or cosmetic purposes, the use 

of such devices will be subject to Ala. Admin. Code r. 540-X-11, which requires physician 

supervision as well as certain training requirements prior to utilizing these devices. A key element 

of this analysis is Petitioner’s desire to offer LED red light therapy as a service to customers. LED 

red light devices are available for any person to purchase and use in his or her home. A person 

does not need a medical license to purchase non-prescription drugs and devices and apply them to 

himself or herself. See Ala. Code § 34-24-55; Ala. Code § 34-24-51. However, once a person uses 

an LED red light device to practice medicine as defined by Alabama law, a medical license is 

required. Because Petitioner seeks to use an LED red light device to diagnose, treat, or correct a 

human disease, ailment, injury, deformity, or any other condition real or imagined, and to maintain 

a place of business for this purpose, Petitioner has crossed the legal boundary from permissible 

home use of a device into the practice of medicine. Ala. Code §§ 34-24-50 and 34-24-51. 

 This ruling is based upon the precise facts presented and upon statutes and rules currently 

in existence. Should any relevant statutes or rules be amended or repealed, this ruling may no 

longer be valid. 
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DONE this 7th day of August, 2025.   

 
 
 
 

____________________________________ 
       C.M.A. “Max” Rogers, IV, M.D. 
       Chairman 
       Alabama State Board of Medical Examiners 
    



Attachment A 
to  

ALBME Declaratory Ruling 
of August 7, 2025 



PETITION FOR A DECLARATORY ORDER/CLARIFICATION 

JUNE 23, 2025 

THE MANE SPA 

6290 U S HIGHWAY 11 

SPRINGVILLE, AL 35146 

KRISTA SZEWCZYK 

 

I, KRISTA SZEWCZYK ON BEHALF OF THE MANE SPA, A LICENSED SALON AM PETITIONING THIS 

BOARD TO HELP DEFINE THE RULE AS RELATES TO LED LIGHT SOURCES THAT ARE NON-LASER, 

NON-PULSED AND NON-HEATED LIGHT DEVICES. 

I AM REQUESTING A REVIEW OF THE INFORMATION I HAVE RECEIVED WHEN CONTACTING THE 

BOARD ABOUT WHETHER OR NOT AS A SALON WITH LED RED LIGHT NON-PULSED, NON-

LASER, NON-UV AND NON-HEATED LIGHT FALLS UNDER THIS REGULATION POSTED. I WAS 

TOLD THAT BY LOOKING AT OUR WEBSITE I DO FALL UNDER THIS REGULATION HOWEVER WHEN 

ASKED WHAT NANOMETER DOESN’T FALL UNDER THIS REGULATION THE CORRESPONDING 

INDIVIDUAL HAD NO ANSWER AND ASKED THAT I PETITION THE BOARD FOR AN ANSWER. I WILL 

INCLUDE THE INFORMATION I PROVIDED TO HER SO THAT WE ARE CLEAR ON NANOMETER OF 

LED LIGHT. I WANT TO STATE THAT MY LED LIGHTS ARE NON-LASER, NON-PULSED, NON-UV AND 

NON-HEATED. 

AS YOU CAN SEE BELOW DANGEROUS LED LIGHT IS THE 200-425 NANOMETER RANGE THAT 

ALLOWS FOR “TANNING” IT CLEARLY BURNS THE SKIN, CAUSES DAMAGE TO THE SKIN AND 

POTENTIALLY CAUSES CANCER. 

IT IS NON-REGULATED.  

IT'S IMPORTANT TO NOTE THAT MANY RED LIGHT THERAPY DEVICES EMIT LIGHT IN THE 600-

1000 NM RANGE AND ARE CONSIDERED SAFE FOR VARIOUS APPLICATIONS. RED LIGHT THERAPY 

WAVELENGTHS WHICH LIE ON 600-700 NM AND 800-1000 NM RANGES OF THE LIGHT SPECTRUM 

ARE BY NATURE NON-HEATING. WE DO NOT USE HEATED LED LIGHTS. OUR LIGHTS ARE 



ADJUSTABLE FROM THE 450-1000 RANGE AND WE CAN CONTROL THE STRENGTH. ALL OF OUR 

STAFF ARE RED LIGHT CERTIFIED AND LIGHT SPECTRUM CERTIFIED. 

 

 THESE ARE NON-UV RANGES AND WHAT WE USE AT THE SALON. 

 

IF THE USE OF LASERS AND OTHER MODALITIES APPLIES TO THOSE OF US USING NON-UV, NON-

HEATING AND NON-LASER RED AND BLUE LED LIGHT THERAPY WE WILL MOST LIKELY HAVE TO 

CLOSE OUR BUSINESS AS IT IS A LOW-COST ITEM TO CONSUMERS AND WOULD NOT 

SUBSTANTIATE HIRING A MEDICAL DIRECTOR OR MD/DO TO COVER OUR SPA FOR ONE SERVICE. 

IT WILL ALSO AFFECT MOST GYMS, SALONS, ESTHETICIANS, COSMETOLOGISTS, TANNING SALONS 

AND DAY SPAS.    

 

 

GENERAL BOARD RULE 

 

USE OF LASERS AND OTHER MODALITIES  

 

LLBD DEFINITION BY THIS BOARD “LASERS/PULSED LIGHT DEVICES” 

 

ABLATIVE TREATMENT – ABLATIVE TREATMENT INCLUDES ANY LLBD THAT IS EXPECTED OR 

INTENDED TO REMOVE, BURN, OR VAPORIZE TISSUE EXTENDING BELOW THE DERMAL-EPIDERMAL 

JUNCTION, AS WELL AS ANY MODALITY THAT CAUSES COAGULATION NECROSIS OR PURE ABLATION AT 

OR BELOW THE DERMAL-EPIDERMAL JUNCTION. 

 

DIRECT PHYSICIAN SUPERVISION – DIRECT PHYSICIAN SUPERVISION SHALL MEAN THAT THE 

PHYSICIAN IS IN THE PHYSICAL PRESENCE OF THE PATIENT BEING TREATED AND IS DIRECTLY 

OBSERVING A DELEGATE’S USE OF THE MODALITY. 

 

ENERGY SOURCE – ANY THERAPEUTIC SOURCE THAT CAN AFFECT OR CHANGE LIVING TISSUE, 

INCLUDING VARYING ABILITY LEVELS TO CAUSE TRAUMA AND/OR SCARRING. 

 

LLBD - LASERS AND LIGHT/ENERGY-BASED DEVICES – LASERS/PULSED LIGHT DEVICES, OR ANY 

ENERGY SOURCE, CHEMICAL, OR OTHER MODALITY THAT AFFECTS LIVING TISSUE (WHEN REFERRING 

TO THE SKIN, ANYTHING BELOW THE STRATUM CORNEUM), WHETHER APPLIED FOR SURGICAL, 

THERAPEUTIC, OR COSMETIC PURPOSES. 

 

LEVEL 1 DELEGATE – A LEVEL 1 DELEGATE IS AN ASSISTANT TO PHYSICIANS (PA), A CERTIFIED 

REGISTERED NURSE PRACTITIONER, OR REGISTERED NURSE (RN) AUTHORIZED IN A WRITTEN JOB 

DESCRIPTION OR PROTOCOL TO USE A SPECIFIC LLBD FOR NON-ABLATIVE PROCEDURES, AS 

DESIGNATED IN THE WRITTEN JOB DESCRIPTION OR PROTOCOL, AND WHO HAS MET THE 

EDUCATIONAL REQUIREMENTS FOR A LEVEL 1 DELEGATE STATED IN BOARD RULES. 

 

LEVEL 2 DELEGATE – A LEVEL 2 DELEGATE IS A LICENSED PRACTICING NURSE (LPN) OR MEDICAL 

ASSISTANT TO INCLUDE AESTHETICIANS, COSMETOLOGISTS, AND LASER TECHNICIANS AUTHORIZED 

IN A WRITTEN JOB DESCRIPTION OR PROTOCOL TO USE A SPECIFIC LLBD FOR NON-ABLATIVE 

PROCEDURES, AS DESIGNATED IN THE WRITTEN JOB DESCRIPTION OR PROTOCOL, AND WHO HAS MET 

THE EDUCATIONAL REQUIREMENTS FOR A LEVEL 2 DELEGATE AS STATED IN BOARD RULES. 

 

NON-ABLATIVE TREATMENT – NON-ABLATIVE TREATMENT INCLUDES ANY LLBD THAT, ALTHOUGH 

NOT EXPECTED OR INTENDED TO REMOVE, BURN, OR VAPORIZE TISSUE, IS INTENDED TO CAUSE 



CONTROLLED HEAT-INDUCED THERMAL CHANGE/INJURY TO PRODUCE A RESULT. THIS INCLUDES 

TREATMENTS RELATED TO LASER HAIR REMOVAL AND OTHER DEVICES DEFINED IN BOARD RULES. 

 

ON-SITE SUPERVISION – ON-SITE SUPERVISION MEANS CONTINUOUS SUPERVISION IN WHICH THE 

SUPERVISING PHYSICIAN IS PHYSICALLY PRESENT IN THE SAME BUILDING AS THE APPROPRIATE , 

PROPERLY TRAINED LEGAL 1 OR 2 DELEGATE WHO IS USING AN LLBD. ALL TREATMENTS AND 

PROCEDURES MUST BE PERFORMED UNDER THE PHYSICIAN’S DIRECTION AND IMMEDIATE PERSONAL 

SUPERVISION, AND THE PHYSICIAN MUST BE IMMEDIATELY AVAILABLE AT ALL TIMES THAT THE LEVEL 

1 OR 2 DELEGATE IS ON DUTY. THE PHYSICIAN RETAINS FULL RESPONSIBILITY TO PATIENTS AND THE 

BOARD FOR THE MANNER AND RESULTS OF ALL SERVICES RENDERED. 

 

LOCALLY REMOTE SUPERVISION – LOCALLY REMOTE SUPERVISION MEANS THE GEOGRAPHIC 

PHYSICAL PROXIMITY OF A DELEGATING PHYSICIAN TO A LEVEL 1 DELEGATE WHO IS PERFORMING A 

NON-ABLATIVE PROCEDURE WHO IS NOT PROVIDING ON-SITE SUPERVISION BUT WHO IS READILY 

AVAILABLE FOR CONSULTATION, EVALUATION, REFERRAL, OR DIRECT MEDICAL INTERVENTION IN 

PERSON OR BY TELEMEDICINE. A LOCALLY REMOTE PHYSICIAN’S GEOGRAPHIC PHYSICAL PROXIMITY 

FROM THE PATIENT’S TREATMENT SITE MUST NOT EXCEED THE USUAL AND CUSTOMARY RESPONSE 

TIME OF EMERGENCY MANAGEMENT SERVICES FOR THE LOCALITY. LOCALLY REMOTE SUPERVISION 

MAY ONLY BE PROVIDED BY AMERICAN BOARD OF MEDICAL SPECIALTIES OR AMERICAN 

OSTEOPATHIC ASSOCIATION BOARD-CERTIFIED PHYSICIANS WHO HAVE COMPLETED POST-GRADUATE 

TRAINING IN LASERS, LIGHT-BASED DEVICES, CHEMICAL PEELS, AND ANY OTHER MODALITY THAT 

MAY BE USED TO PERFORM ABLATIVE TREATMENT. 

 

PHYSICIAN – A PHYSICIAN LICENSED BY THE MEDICAL LICENSURE COMMISSION OF THE STATE OF 

ALABAMA. 

 

 

 

IN CONCLUSION, I AM ASKING THE BOARD TO EXCLUDE LED LIGHT THERAPY IN THE RANGE OF 

450-1000 NANOMETER THAT IS NON-LASER, NON-PULSED, NON-UV AND NON-HEATING FROM THE USE 

OF LASERS AND OTHER MODALITIES SECTION OF LAW. 

 

 

 

 

 

_____________________________________ 

KRISTA SZEWCZYK, OWNER THE MANE SPA 




