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DECLARATORY RULING OF 

THE ALABAMA STATE BOARD OF MEDICAL EXAMINERS 

 On December 15, 2021, the Alabama State Board of Medical Examiners (“the Board”) 

considered the request of Lauren DeMoss, Esq. (“Petitioner”) for a declaratory ruling pursuant to 

Ala. Code § 41-22-11 and Ala. Admin. Code R. 540-X-1-.10, and concerning the application of 

Alabama’s statutory licensure requirements to unlicensed physicians practicing medicine in states 

contiguous to Alabama who desire to certify home health orders for patients who are Alabama 

residents. 

FACTS PRESENTED 

 Petitioner presented the following factual background:  

We are writing on behalf of a national home health and hospice provider to request 
an opinion from the Alabama Board of Medical Examiners (the “Board”) regarding 
the certification of home health orders for an Alabama resident that are written by 
a physician practicing in a contiguous state. We realize that this issue was addressed 
by the Board more than ten years ago; however, we ask the Board to reconsider this 
question in light of the dynamic care delivery changes and efficiencies in utilizing 
home health for disease management and recovery from an inpatient stay. Of 
course, the Board does not maintain oversight of home health agencies, but the 
home health provider is committed to quality patient care in its markets, especially 
those in rural areas that are located near state lines, and this is an important issue 
for patients residing in Alabama, in addition to the providers certifying patients for 
home health services, as well as their continuing desire both to maintain continuity 
of patient care and to follow their patients’ home health journey and desired 
outcomes. 
 
Alabama provides a licensure exemption for the infrequent, i.e., less than (10) ten 
times per calendar year, practice of medicine in the state. However, we 
acknowledge that this exception is narrow in application and would be difficult to 
monitor with respect to Alabama residents who live close to the state line and have 
better access to care in the contiguous state. Further, a physician regularly certifying 
home health orders across state lines would likely exceed the ten-time threshold 
and Alabama law does not contain an explicit exclusion or special provision 
allowing for home health orders from out-of-state physicians for individuals whose 
residence is near the state line.  
 



2 
 

As you are aware, during the pandemic, many states waived health care provider 
licensing requirements or delegated such authority to the applicable regulatory 
agencies, and some states relied on the state of emergency as the basis for such 
waivers. However, eighteen states still have active waivers in place and fourteen 
have chosen to make those waivers permanent. Advocates of making waivers 
permanent note that “allowing providers to permanently deliver virtual care across 
state lines say it would help ease staffing shortages, help patients and doctors 
maintain existing relationships and benefit patients in isolated communities by 
making faraway specialists more accessible.” The rationale behind allowing these 
waivers is the assumption that the physicians are duly licensed and in good standing 
in the physician’s state of residency. 
 
Alabama’s licensure requirement is designed to protect Alabama residents by 
ensuring they receive care from only those physicians that the state can confirm are 
qualified to provide such care. The care provided to the patient in this instance is in 
the form of home health services. The out-of-state physician certifies the need for 
such services; the physician is not providing the home health services in the state. 
Further, the recent COVID-19 licensing waivers have demonstrated that this 
concern is outweighed by the benefits of allowing out-of-state physicians to provide 
services to residents of other states, especially when they are established patients, 
in order to improve access to medical care. 
 
In the case of a co-signature by the Alabama-licensed physician, the Alabama-
licensed physician is reviewing and agreeing with the order. Allowing a co-
signature on the order would not negate the purpose of the Board’s oversight of 
physicians providing care to Alabama residents. In fact, in rural areas near the state 
line, the Alabama resident naturally and likely often receives care from providers 
located outside the state. By allowing the order to be co-signed by the Alabama 
physician, it is more convenient for the Alabama resident, and it promotes Alabama 
residents’ access to care. 
 

QUESTIONS PRESENTED 

(1) In light of recent waivers related to the delivery of care across state lines, can an out-of-

state physician, who does not maintain any type of Alabama license but resides in a 

contiguous state, be permitted to certify home health orders for Alabama residents, 

assuming the out-of-state physician has an established physician/patient relationship with 

the Alabama resident and is duly licensed in his or her state of residence?  
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(2) If the Board does not permit the sole signature on a home health order to be the out-of-state 

physician’s certification, will the Board consider explicitly allowing an Alabama-licensed 

physician to co-sign the initial certification and recertification for home health after the 

Alabama-licensed physician has reviewed and agrees with the order placed by the patient’s 

established out-of-state physician?  

ANSWER 

 A physician practicing medicine with an unrestricted license in a state contiguous to 

Alabama, specifically, Florida, Georgia, Tennessee, and Mississippi, and who is not licensed to 

practice medicine in Alabama, may certify or recertify an order for home health for an Alabama 

resident who is an established patient of the physician when the order is co-signed by a physician 

licensed to practice medicine or osteopathy in Alabama who has reviewed the medical 

documentation and records and agrees with the order. A physician who is not licensed to practice 

medicine or osteopathy in Alabama may not practice medicine without a license; accordingly, he 

or she may not certify or recertify a home health order for an Alabama resident on his or her own 

authority without violating Alabama’s licensure requirements. 

DISCUSSION 

 Under Ala. Code § 34-24-51, “any person who practices medicine or osteopathy or offers 

to do so in this state without a certificate of qualification having been issued in his or her behalf 

by the State Board of Medical Examiners and without a license and certificate of registration from 

the Medical Licensure Commission of Alabama shall be guilty of a Class C felony.” The practice 

of medicine or osteopathy means “to diagnose, treat, correct, advise, or prescribe for any human 

disease, ailment, injury, infirmity, deformity, pain, or other condition, physical or mental, real or 

imaginary, by any means or instrumentality.” Ala. Code § 34-24-50(1). Under the facts presented, 
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Petitioner proposes for out-of-state physicians who are not licensed to practice medicine or 

osteopathy in Alabama to initially certify or recertify home health orders for established patients 

of the physician who reside in Alabama. Because the certification or recertification of a home 

health order is the practice of medicine or osteopathy, Alabama law requires the person issuing the 

certification to possess a license to practice medicine or osteopathy in Alabama.  

 The Board does not have the authority to waive licensure requirements, nor would it want 

to. And, as Petitioner points out, the exemption from the special purpose licensure requirement for 

out-of-state physicians who practice across state lines on an “irregular or infrequent basis” is 

insufficient to cover what is contemplated to be a regular or frequent practice. Ala. Code § 34-24-

505.  

 Petitioner proposes that some concession be made for physicians who practice in states 

contiguous to Alabama and who have a substantial number of established Alabama patients. Four 

states border Alabama: Florida, Georgia, Tennessee, and Mississippi. Alabama is a predominantly 

rural state, which means that its residents often travel and sometimes cross state lines to obtain 

medical care. The Board agrees with Petitioner that Alabama residents who live along its borders 

and who have an established relationship with a physician licensed in a bordering state are well-

served if this physician is able to assist with certifying the patient’s home health orders when home 

health is medically justified.  

 The Board finds that permitting an Alabama-licensed physician to verify and co-sign home 

health orders protects the public by ensuring that a physician who is qualified to practice in 

Alabama has evaluated the order, and that at least one signatory to the order can be held 

accountable to Alabama residents. The Board also finds that this accountability is necessary to 

mitigate and deter fraud, waste, and abuse, which impose costs on all Alabama residents. The 
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Board cautions Alabama physicians who co-sign a home health order originating from an out-of-

state physician to exercise reasonable diligence and care when evaluating the medical necessity 

and legitimacy of the order.  

This ruling is based upon the precise facts presented and upon statutes and rules currently 

in existence. Should any relevant statutes or rules be amended or repealed, this ruling may no 

longer be valid. 

DONE this ______ day of December, 2021.  ____________________________________ 
MARK H. LEQUIRE, M.D. 
Chairman 
Alabama State Board of Medical Examiners 

15th
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